حال و هوای رمضان در شهرهای ایران، بوشهر؛ جَم

مراسم نون پوشی کودکان بوشهری در شب های قدر

مراسم نون پوشی کودکان بوشهری در شب های قدر زارا: مراسم شب های قدرِ ماه مبارک رمضان فرصتی برای شب زنده داری با هدف دعا و نیایش و انجام مناسک خاص خود است. گاهی عمل به این فرایض دینی چنان با فرهنگ عامه، آمیخته شده که رسومی مخصوص به خودرا به وجود آورده است که در کنار تمام شباهت هایی که دارند، در شهرهای مختلف نیز با تفاوت هایی اجرا می شوند.


اسماعیل آب آذر - پژوهشگر و فرهنگیار منطقه بوشهر در گفت و گو با ایسنا، درباره ی مراسم ها و رسوم مردم شهرستان جم (استان بوشهر) در شب های قدر، توضیح داد: در گذشته بعد از افطار مراسم خاصی به نام «مقابله قرآن» به انجام می رسد. در این مراسم عده ای در خانه ها یا در مساجد بصورت دایره وار و مقابل یکدیگر می نشستند و با لحنی منظم و خاص سوره ای از قرآن را تلاوت می کردند.
او اضافه کرد: هر چه بیشتر قرآن می خواندند شور و حرارت مجلس با حرکات سر و لب خوانی حاضرین رفته رفته بیشتر می شد و شور و حال خاصی ایجاد می کرد. بطور معمول قسمتی از آیه که اغلب انتهای آن بود را ناگهان همگی و با صدای رسا می خواندند که لحنی آهنگین و عرفانی به فضا می بخشید.
این فرهنگیار با اشاره به این که در شب های قدر مراسم احیا، خواندن دعای جوشن کبیر و قرآن سر گرفتن در این منطقه هم مانند سایر نقاط ایران برگزار می شود، اظهار داشت: اما مراسم خاص استان ما در این شب ها سینه زنی سنتی بوشهری است. این نوع از عزاداری بسیار خاص و برگرفته از روح جریان یابنده ی دریاست که در شب های قدر در رسای عزای امام علی (ع) برگزار می گردد.
او درباره ی نحوه این عزاداری، توضیح داد: در این مراسم سنتی مردم به صورت دایره وار در حلقه های مختلف و با نوحه های قدیمی عزاداری می کنند. در این مراسم نوحه هایی درباره ی شهادت و شخصیت امام علی (ع) خوانده می شود مانند: «ای شیعه زنو زن بر سینه و بر سر / در قتل شه دین آن ساقی کوثر» یا می خوانند: «اللیل لیل عزاست شیون به ارض و سماست / از جفای مشرکین تارک حیدر دوجاست».
آب آذر با اعلان اینکه مراسم «نون پوشی» نیز مراسم خاص شب های نوزدهم و بیست ویکم ماه رمضان در شهرهای استان بوشهر است، اظهار داشت: از زمان های قدیم برای شفا گرفتن خردسالان این مراسم انجام می شد؛ به این نحو که نان را پهن کرده و کودک را روی آن می گذاشتند و نانی دیگر را مثل پارچه ای روی او می انداختند. این مراسم در کنار مراسم های اشاره شده شب قدر مثل خواندن دعا و در طول مراسم انجام می شد و بعد از آن کودک را از روی نان برداشته و درون نان را از شیرینی های محلی مثل حلوا پر می کردند و در قطعاتی کوچک درآورده و به مردم می دادند و شفای نوزاد را از خدا می خواستند.
بگفته او حلیم، نذری خاص ایام شهادت امام علی (ع) است که با مراسم های خاصی چه در تهیه لوازم وچه در طبخ آن تهیه و توزیع می شود.
این فرهنگیار اضافه کرد: پخت این حلیم بطور معمول از غروب شب های قدر شروع شده و پس از پایان مراسم احیا بین عزاداران و مردم تقسیم می شود.


0.0 / 5
44
1404/01/06
14:28:04
تگهای خبر: لوازم
این مطلب زارا را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط زارا
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱
زارا ZARA
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

زارا

فروش برند زارا
شیک پوشان همیشه انتخابشان زارا است. زارا کالا، برند جهانی در دستان شما

zarakala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت زارا محفوظ است (2017-2025)