قائم مقام وزیر ارشاد:

به حاشیه حجاب هنرمندان دامن نمی زنیم

به حاشیه حجاب هنرمندان دامن نمی زنیم زارا: قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش اول گفت و گو با ایسنا می گوید در حواشی سال 1401 حوزه فرهنگ و هنر، این وزارتخانه تلاش نموده است که با هنرمندان جلسات پی در پی برای اقناع سازی برگزار، موضوعات آنها را پیگیری و فضا را به نفع آرامش مدیریت کند؛ اما در عین حال می گوید اطلاعیه ای مانند بیانیه خانه سینما موجب تعجب ضربدر چهار هزار او شده است!


سیدمحمد هاشمی، قائم مقام و معاون حقوقی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در خبرگزاری ایسنا، به سوالاتی درباره ی موضوعات مختلف در این پاسخ داده است.
در بخش اول این گفت و گو، هاشمی درباره ی جزییات و نکات لایحه برنامه هفتم توسعه کشور در عرصه فرهنگ و همین طور مسائلی درباره ی حجاب بازیگران و... که چندین بار پربحث شده، به سوالات خبرنگاران ایسنا پاسخ داده است.


تولید ۷۳۰۰ دقیقه انیمیشن بلندپروازانه است اما ۲۰ فیلم فاخر امکان دارد
قائم مقام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آغاز این گفت و گو، در پاسخ به پرسشی درباره انتقادات به اضافه شدن اعداد و ارقام غیرواقعی به لایحه برنامه هفتم توسعه کشور توسط کمسیون تلفیق مجلس در عرصه فرهنگ، اظهار داشت: با آنکه طبیعتاً باید در مقابل هرگونه افزوده ای به لایحه ی فرهنگی در برنامه ی هفتم مقاومت کرد اما مجموعا باید اهتمام کمیته فرهنگی کمیسیون تلفیق را زحمت قابل تقدیر و خوبی دانست. اما مسأله آن اعداد و ارقام است که بحث های زیادی درباره ی اش شکل گرفت که این اعداد از کجا آمده است. ما در برخی از اعداد و ارقام احساس می کردیم که بلندپروازانه است. بله! دلمان می خواهد که محقق شود اما این که شدنی باشد، نیازمند بودجه مشخص، سرمایه انسانی تولیدکننده و مسائلی از این دست دارد.
او سپس از بندِ تکلیفِ تولید ۷۳۰۰ دقیقه انیمیشن در اضافات لایحه برنامه هفتم توسعه مثال زد و افزود: این عدد ۷۳۰۰ دقیقه را تقسیم بر ۹۰ دقیقه (طول میانگین یک فیلم سینمایی) کنید؛ می شود حدود ۸۱ فیلم سینمایی انیمیشن در ۵ سال و ۱۶ فیلم در هرسال! خب این عدد بلندپروازانه ای است! ما دوست داریم این تولید اتفاق بیفتد و حتی احساس می نماییم ظرفیت نیروی انسانی تولید آن نیز باشد، اما این عدد و ارقام از نظر شکل اجرائی کمی دور از دهن است.
در ادامه، خبرنگار ایسنا به تکلیف تولید ۲۰ فیلم سینمایی فاخر یا ملی در برنامه هفتم توسعه اشاره و اصرار کرد که تولید ۲۰ فیلم با تعریف پذیرفته شده «فاخر» یا «ملی» در سال، به لحاظ بودجه و ظرفیت نیروی انسانی امکان اجرائی ندارد.
هاشمی در پاسخ، ضمن رد کردن این مساله اظهار داشت: حالا بین ۸۰ تا ۱۰۰ فیلم سینمایی در سال ایجاد می شود. به لحاظ بودجه، قرار نیست هزینه تولید کامل یک فیلم را دولت یا فارابی بدهد؛ بخش خصوصی یا بخش های حاکمیتی دیگر هم باید به کمک بیایند. بدین سبب تجمیع منابع دولتی و مردمی به اندازه عددی مانند ۴۰۰ – ۵۰۰ میلیارد تومان برای این مساله چندان دور از ذهن نیست. بطورمثال فرض کنید بودجه مسئولیت اجتماعی دستگاه های مختلف به کمک تولید فیلم بیاید یا با عملیاتی شدن بنده «ه» تبصره ۹ قانون بودجه ۱۴۰۲ کاملا اجرائی می شود.



۱۰ میلیون حافظ قرآن شدنی است؛ اما سخت!
او همین طور درباره ی تکلیفِ افزایش تعداد قاریان قرآن در کشور از رقم حدودا سه میلیون فعلی به ۱۰ میلیون نفر تا ۵ سال آینده نیز اظهار داشت: اولا این مساله را در نظر داشته باشیم که مقصود، ۱۰ میلیون حافظ ۳۰ جزء قرآن نیست؛ بلکه از یک تا ۳۰ جزء است.
اینکه بودجه فرهنگ در دولت سیزدهم را از ۱.۲ درصد بودجه کل به نزدیک ۲.۷ درصد رساندیم، موضوع مهمی است. یا اختصاص بند «ه» ماده ۹ قانون بودجه ۱۴۰۲ که به همه شرکت های دولتی تکلیف می کند که یک درصد از هزینه های خودرا در عرصه فرهنگ هزینه کنند که عدد قابل توجهی است که می تواند بسیار مفید فایده باشدقائم مقام وزیر ارشاد اضافه کرد: همانطور که می دانید عدد ۱۰ میلیون حافظ قرآن، در یکی از سخنرانی های حضرت آقا بیان شده است گرچه ایشان در آن دیدار اول فرموده بودند "ما باید یک میلیون حافظ قران داشته باشیم و مقدمات خوبی فراهم شده پس امیدمان بیشتر شده و میگوییم ۱۰ میلیون حافظ قرآن انشالله داشته باشیم" خب صادقانه بگویم که امکان عملیاتی شدن آنرا دور از ذهن نمی دانم. ظرفیتی که در جامعه ی قرآنی به وجود آمده و موسسات قرآنی که در عرصه حفظ قرآن به وجود آمده اند، درحال فعالیت جدی هستند. بطورمثال موسسه بیت الاحزان که پایگاه اصلی آن در استهبان فارس است، مدارس شبانه روزی حفظ قرآن را نوعا در مناطق محروم راه اندازی کرده است. باید حمایت کرد که چنین کارهای توسعه پیدا کند. به هر حال فکر می کنم ظرفیت موسساتی مانند موسسه قرآنی عصر، جامعه القرآن کریم آقای طباطبایی، موسسه بیت الاحزان، موسسه ثارالله و... اگر حمایت صورت بگیرد، می توان کارهایی کرد. اگر جریان سازی و گفتمان سازی قرآنی را ایجاد نماییم، رسیدن به ۱۰ میلیون حافظ قرآن را شدنی می دانم؛ هرچند سخت باشد.
هاشمی سپس در پاسخ به انتقاداتی درباره ی این که اجرایی شدن چنین مطالبی نیازمند اهتمام تمام دستگاه های فرهنگی و اختصاص بودجه کلان است، اظهار داشت: ما در این دولت از حیث بودجه حرکت رو به جلویی در فرهنگ داشتیم. این که بودجه فرهنگ را از ۱.۲ درصد بودجه کل به نزدیک ۲.۷ درصد رساندیم، موضوع مهمی است. یا اختصاص بند «ه» ماده ۹ قانون بودجه ۱۴۰۲ که به همه شرکت های دولتی تکلیف می کند که یک درصد از هزینه های خودرا در عرصه فرهنگ هزینه کنند که عدد قابل توجهی است، می تواند بسیار مفید فایده باشد.
او سپس به اشکال ساختاری حوزه فرهنگ و قدیمی بودن رویه های آن اشاره و بیان کرد: وزارت ارشاد به جهت این که یک نهاد تنظیم گر است، باید آرایش ستاد هماهنگی به خود بگیرد تا بتواند همه ظرفیت ها را به کار بگیرد، تقسیم کار کند و از سایرین پشتیبانی کند. ما حالا درحال حرکت به سمت این ستاد هماهنگی در وزارت فرهنگ هستیم.



ممنوع الکار کردنِ قانونی هنرمندان در وزارت ارشاد یا جلوگیری از دخالت نهادهای موازی فرهنگی؟
در بخش دیگری از این گفت و گو، خبرنگار ایسنا به بندی از لایحه برنامه هفتم در تکالیف وزارت ارشاد اشاره نمود که در آن، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجازه داده شده است که با تشکیل کمیته ای، تخلفات اهالی فرهنگ و هنر را تشخیص داده و «رأسا» و بدون نظر قوه قضاییه نسبت به عدم صدور مجوز آنها، اقدام نماید. این بند توسط کارشناسان فرهنگی به قانونی شدن ممنوع الکار کردن اهالی فرهنگ و هنر تعبیر شده است که می تواند جایگاه حمایتی وزارت فرهنگ از هنرمندان در مقابل ارگان های دیگر را خدشه دار کند.
چنددستگی، رهاشدگی و تنوع رسیدگی ها و تصمیم گیری ها در فرهنگ مورد اعتراض هنرمندان است. تشکیل کمیته ای در وزارت ارشاد با مشارکت همه دستگاهها می تواند جلوی رفتارهای غیرقانونی، تعارض ها و تناقض ها را بگیرد. مساله این کمیته رسیدگی به تخلفات صنفی با ترکیب فرادستگاهی، فراقوه ای و مدنی مانند هیات نظارت بر مطبوعات استقائم مقام وزیر ارشاد ضمن رد این نظریه، درباره ی این بند اینطور توضیح داد: این بند با رویکرد صیانت و پشتیبانی از هنرمندان نوشته شده است. چون ما به شدت این احساس را داریم که نیاز به نظم بخشی در شکل مواجهه و برخورد با هنرمندان در عرصه های صنفی داریم. این که مرجعیتی در دستگاه فرهنگی باشد که رسیدگی های صنفی را انجام دهد به نفع حوزه فرهنگ و مانع تشتت مداخله است.
او اشاره کرد: مساله ما احراز جرم نیست، چون احراز جرم برعهده قوه قضاییه است. مساله ما رسیدگی به تخلفات صنفی است در یک مرجع فرهنگی با سازوکار مشخص است که بتواند ملاحظات خاص این حوزه را لحاظ کند.
سیدمحمد هاشمی سپس در پاسخ به ایراد خبرنگار ایسنا درباره ی قائم به فرد بودن چنین کمیته ای در وزارت ارشاد و همین طور این که چنین کمیته ای نمی تواند جلوی دخالت برخی نهادهای دیگر در عرصه فرهنگ را بگیرد، اظهار داشت: ساز و کار این کمیته خیلی مهمست و ما به جهت اینکه قانون نویسی طولانی نشود آنرا به تصویب هیات وزیران واگذار کردیم. برای چنین کمیته ای یک ترکیب متنوع فرادستگاهی، فراقوه ای و مدنی پیش بینی کرده ایم؛ مانند هیات نظارت بر مطبوعات. الان هیات نظارت بر مطبوعات در وزارت ارشاد تشکیل می شود اما ترکیب آن کاملا صنفی و فرادستگاهی است.
معاون حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تکیه بر این که رهاشدگی فعلی چنین مسأله ای در عرصه فرهنگ به ضرر هنرمندان تمام شده است، اشاره کرد: یکی از مشکلات فعلی حوزه فرهنگ، همین چنددستگی، رهاشدگی عدم رسیدگی در مواقعی و تنوع رسیدگی ها و تصمیم گیری ها در مواقع دیگر در عرصه فرهنگ است که همه هنرمندان به آن معترض بوده و هستند. این کمیته می تواند در وزارت ارشاد با مشارکت همه دستگاهها باشد و دیگر شاهد برخی رفتارهای غیرقانونی یا تعارض ها و تناقض ها نباشیم. این موجب می شود نهاد فرهنگی دست بالا را در تعارضات داشته باشد و ضمن ایجاد انضباط بیشتر رفتاری، از جامعه هنری کشور صیانت کند.



انتقادها از دامن زدن وزارت ارشاد به حاشیه های مربوط به موضوع حجاب
در ادامه، سیدمحمد هاشمی در پاسخ به پرسشی درباره ی انتقاد پیرامون این که برخی مدیران وزارت ارشاد، بجای آرام کردن فضا و «پدری کردن» درباره ی اتفاقات پاییز ۱۴۰۱، خودشان به آن می دمند، اظهار داشت: ضمن احترام به این نظر، اصلا همنظر با آن نیستم!
تلاش زیادی برای اقناع سازی و روشن سازی هنرمندان انجام و فضا به نفع آرامش مدیریت شد. ما مغایر با قانون را برنمی تابیم اما اگر سریعا ترمیمی از طرف خاطی صورت گرفته، جبران شده است و اصلا هیچ گاه پافشاری و اصرار در کار نبوده است
او اشاره کرد: مجموعه وزارت ارشاد چه در عمل و چه در بیان نشان داده است که محور فعالیتش را برمبنای تعامل تعریف کرده است. فراموش نکنید که یکی از خاص ترین و متفاوت ترین برهه های تاریخ سیاسی – امنیتی هنر را سال قبل پشت سر گذاشتیم. اینکه بخش عمده ای از این اتفاقات خنثی شد و باردیگر به رونق عرصه های فرهنگی در سینما، موسیقی، تئاتر و امثالهم بازگشتیم، نتیجه رویکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است. واقعا در موضوع فتنه سال گذشته، تلاش زیادی برای اقناع سازی و روشن سازی هنرمندان انجام شد. همین هم فضا را خیلی به نفع آرامش مدیریت کرد. همین الان هم این مساله را داریم.
قائم مقام وزیر ارشاد در عین حال اصرار کرد که باید در مطالبی به صراحت اعلام نظر کرد و اظهار داشت: بطور مثال ما در عرصه کشف حجاب به صراحت اعلام موضع کرده ایم.
هاشمی اشاره کرد: رویکرد دولت آقای رییسی نه فقط در راستای تقابل با هنرمندان نیست بلکه همیشه در راستای تعامل بوده است. اصلا روحیه شخص آقای رییسی روحیه همگرایانه و پدرانه است و آنرا از نهادهای مختلف خصوصاً ما که با یک جامعه خاص نخبگی مواجهیم، توقع دارند.
او سپس با تاکید مجدد بر وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر تقدیر موضوع حجاب، بیان کرد: به هر حال جامعه ایرانی از ما توقع دارد که به عنوان یک دولت و نهاد قانونی باید حافظ قانون باشیم. پس ما مغایر با قانون را برنمی تابیم اما این به مفهوم عدم حمایت یا به مفهوم تقابل نیست. به صراحت می گویم اگر سریعا ترمیمی از طرف خاطی صورت گرفته، جبران شده است و اصلا هیچ گاه پافشاری و اصرار در کار نبوده است.

بیانیه خانه سینما تعجب ضربدر چهار هزار بود!
تعجب من را برای بیانیه خانه سینما ضربدر چهار هزار کنید! چون روال تعامل ما این نبود. چرا این بیانیه ها بیرون می آید؟ ما این را تلاشی در این جهت می دانیم که تعامل، انتفاع و رونق فرهنگی به اسم این دولت زده نشود. موثرین می دانند که برای حل برخی از موارد و مشکلات سینما یا اهالی آن، چقدر شخص وزیر و دیگر مسئولین ارشاد دوندگی دارنددر ادامه، خبرنگار ایسنا به موضوع حواشی مربوط به حجاب در میان برخی از بازیگران سینما اشاره نمود و از معاون حقوقی و قائم مقام وزیر ارشاد پرسید که آیا همراهی که او می گوید درباره ی بخش سینما نیز وجود داشته است یا نه.
معاون حقوقی وزارت ارشاد درباره ی بیانیه خانه سینما درباره ی موضوعات سینما عنوان کرد: در میان جلساتی که گذاشته شده است، گاهی اتفاقاتی رخ می دهد که تعجب برانگیز است؛ مانند بیانیه خانه سینما. واقعا تعجب ما را ضربدر چهار هزار کنید! من انقدر تعجب کردم. چون روال تعامل ما این نبود. اصلا درک نکردم این بیانیه برای چه صادر شد! همان روزها با خانم برومند (مدیرعامل سابق خانه سینما) جلسه داشتیم، با آقای عسگرپور (رئیس هیات مدیره خانه سینما و مدیرعامل خانه هنرمندان) در موضوع VOD جلسه داشتیم.
او اشاره کرد: چرا این بیانیه ها بیرون می آید؟ ما این بیانیه را تلاشی در این جهت می دانیم که تعامل، انتفاع و رونق فرهنگی به اسم این دولت زده نشود. این مساله را یا عمد رسانه ای می دانم و یا عدم گفت و گو و شناخت از یکدیگر.
قائم مقام وزیر ارشاد سپس تاکید می کند که «موثرین می دانند که برای حل برخی از موارد و مشکلات سینما یا اهالی آن، چقدر شخص وزیر و دیگر مسئولین ارشاد دوندگی دارند».
هاشمی سپس در پاسخ به سوالی درباره ی مصاحبه های یکی از مسئولان میانی سازمان سینمایی که با منش پدرانه ی توضیح داده شده متفاوت می باشد، اظهار داشت: روحیه آقای خزاعی این است که مدام درحال حل کردن مطالبی برای جامعه سینمایی یا یک فرد است. من از نزدیک آقای خزاعی را دنبال حل مساله و گره های جامعه سینمایی دیده ام.

بخش دوم گفت و گوی ایسنا با قائم مقام وزیر ارشاد یکشنبه ۱۹ آذر منتشر می شود.






منبع:

0.0 / 5
314
1402/09/21
13:53:20
تگهای خبر: تولید , شركت , مجوز , مد
این مطلب زارا را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط زارا
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱
زارا ZARA

زارا

فروش برند زارا

zarakala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت زارا محفوظ است