بررسی روند ۱۵ ساله نامگذاری روز ملی مازندران از امامزاده تا جوادی؛

سمت درست تاریخ ایستاده ایم

سمت درست تاریخ ایستاده ایم به گزارش زارا، مازندران ۱۵ سال تلاش و کوشش برای«۱۴ آبان» صورت پذیرفت تا مازندران روزی را در تقویم داشته باشد. تاریخی که نشان از هویت و فرهنگ این دیار دارد.



روز ملی مازندران، این روز بهانه خوبی بود که باب گفتگو را با دو مدیرکل پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران باز نماییم.

محمداسماعیل امامزاده که در اواخر دهه هشتاد مدیرکل دستگاه فرهنگ و هنر مازندران بود در سال ۸۷ از کارشناسان امر خواست گردهم بنشینند تا روزی را به نام مازندران سند بزنند. این ماجرا ۱۵ سال بطول انجامید تا در دوران مدیریت جواد جوادی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، مازندران صاحب تقویم شد.

در این گزارش می خواهیم روند نامگذاری روز مازندران، فرصت ها، صدمه ها و چالش های این روز را بررسی نماییم.



صاحبنظران نظر دادند


محمداسماعیل امامزاده مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در دهه هشتاد در مورد تاریخچه و چگونگی انتخاب روز ۱۴ آبان بعنوان روز ملی مازندران به بیان توضیحاتی پرداخت که بازگویی آن در هفته مازندران، خالی از لطف نیست.

امامزاده در اینباره اظهار نمود: در اواخر دهه هشتاد از جانب وزارت خانه فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور مقرر شده بود تا در سطح کشور بر مبنای پیشنهادی که در شورای فرهنگ و عمومی مطرح شده بود، هر استانی یک روز را بعنوان روز ملی، اعلام نماید.

وی اضافه کرد: بر این اساس در آن برهه، جدا از این که یکسری مطالعاتی را انجام داده بودیم از بزرگانی که نسبت به مسائل استان اشراف کامل داشتند دعوت کردیم با همفکری و خرد جمعی، یک روز را بعنوان روز ملی مازندران برگزینیم.



مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اشاره کرد: در کنار این که در اداره کل، مهم ترین حوادث و مساله ای که در تاریخ سیاسی ایران رخ داده بود و حوادثی را که مازندران پشت سر گذاشته بود را مورد بررسی قرار دادیم، به مطالعات خودمان تکیه نکردیم و از بزرگان و صاحبنظران استان دعوت بعمل آوردیم.

امامزاده خاطرنشان کرد: در چندین جلسه ای که با حضور این افراد برگزار شد مباحث گوناگونی مطرح و جملگی افراد به اتفاق به این نقطه مشترک رسیدند که می بایست موضوعی انتخاب گردد که هویت بخش باشد و در واقع شاخص مهم و راهبردی برای مازندران باشد که هویت تاریخی این استان را تکمیل کند و آن همان اتفاقی بود که برای اولین بار خارج از شبه جزیره عربستان یک حکومت علوی تاسیس شد که در استان مازندران بود.

وی افزود: بر مبنای مطالعات مشخص شد که در منطقه رویان برای اولین بار، حکومت علویان تشکیل و تاریخ قمری و شمسی آن هم استخراج شد و بعد از استدلال های فراوان، همه شرکت کنندگان که از اساتید نام آور مازندران بودند به این اجماع رسیدند که اتفاقی که می تواند شاخص عمده باشد برای اعلام روز ملی مازندران، مهم ترین حادثه همین حادثه بود که توانست یک بستر تمدنی را در مازندران بوجود بیاورد.

مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اذعان کرد: پیدایش حکومت علویان در مازندران که برای اولین بار خارج از شبه جزیره عربستان، حکومت شیعی تاسیس شد، خود اساسا منشأ اتفاقات و رخدادهای فراوانی در مازندران شد که واقعا تاریخ سیاسی این سرزمین، مفتخر به آن حوادث است.

امامزاده تصریح کرد: منشأ اصلی آن حادثه تاریخی هم همین رخداد بزرگ تاسیس اولین حکومت شیعی در مازندران بود که تاریخ آن هم استخراج شد و سپس با همه ادله، استدلال و مستنداتی که وجود داشت آنرا در شورای فرهنگ و عمومی مازندران مطرح کردیم در آن جا هم بحث مختصری صورت پذیرفت و در نهایت مورد تصویب قرار گرفت و سپس آنرا به شورای فرهنگ و عمومی کشور ارسال کردیم.

وی افزود: بعد از ارسال به شورای فرهنگ و عمومی کشور، مبحث در یک کمیته تخصصی بررسی گردید، تمامی مستندان مورد بازبینی قرار گرفت، صحت مستندات و استدلال ها برای آنان هم به احراز رسید و سپس جهت تصویب نهایی به صحن علنی شورای فرهنگ و عمومی کشور راه پیدا کرد و در آن جا هم مورد تصویب قرار گرفت و ابلاغ گردید و از آن زمان به بعد در تقویم سالانه کشور، روز ۱۴ آبان بعنوان روز ملی مازندران ثبت و درج شد.

مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اشاره کرد: بعد از تصویب روز ملی مازندران در روز ۱۴ آبان، هر ساله آن هفته برنامه های متنوعی تدوین و به اجرا گذاشته می شود.

امامزاده خاطرنشان کرد: آن چیزی که بسیار می تواند مهم باشد و هیچ گاه در مقطع زمانی در تبیین اهمیت این روز نباید مورد غفلت قرار گیرد، بخش تمدنی این رخداد بزرگ است که با رویکرد کاملا دینی و الهی، ممزوج از کتاب الله و عترت پیامبر که خاندان ضد السلام هستند، همه برنامه ها باید بر محور همین دو ثقل اکبر، شکل بگیرد؛ یعنی ما هیچ گاه نباید آن عامل هویت ساز رخداد بزرگ روز ملی مازندران را از یاد ببریم و در برنامه های هفته مازندران، خدای ناکرده ریز برنامه هایی تعریف شود که خیلی مؤانست و مطابقتی با جوهره اصلی هویت بخش این مناسبت باشد.


روز ملی مازندران باید مردمی شود


همینطور حسین جوادی مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران هم در گفتگو با خبرنگار ما در اینباره به بیان توضیحاتی پرداخت و اظهار داشت: در ارتباط با روز ملی مازندران، تلاشهای بسیار زیادی صورت پذیرفت و افراد زیادی زحمت های فراوانی کشیدند تا این مهم به ثمر رسید.

وی اضافه کرد: از دوران مدیریت آقای امامزاده تا زمان ثبت روز ملی مازندران در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران، افراد فراوانی تلاش کردند تا این مطالبه و خواسته به فرجام مطلوب برسد.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اشاره کرد: در دوران مدیریت بنده این امر با جدیت و شتاب بیشتری برای ثبت در تقویم جمهوری اسلامی ایران دنبال شد و نیاز داشت تا به شکل مستمر این مورد پیگیری شود.



جوادی افزود: بنده هم چندین مرحله به دیدار آقای امامی دبیر شورای فرهنگ و عمومی کشور جهت پیگیری مبحث رسیدم و در چندین مرحله هم ایشان را به مازندران دعوت کردیم تا این موضوع، شکل رسمی به خود پیدا کرد تا در جلسه هشتصد و شصت و چهارم شورایعالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۳۱ خردادماه سال ۱۴۰۱ روز ملی مازندران در ۱۴ آبان مصادف با سالروز استقرار حکومت علویان در استان مازندران بود که پیشنهاد اولیه هم همین روز بود مصوب و ابلاغ و بدنبال آن در تقویم رسمی کشور هم گنجانده شد.

وی اظهار داشت: تا این روز باوجود تلاشهای فراوان و پیگیری های مستمر اما منجر به آن نشده بود که روز ملی مازندران در تقویم رسمی کشور به ثبت برسد و خوشبختانه در این تاریخ این کار انجام و ابلاغ هم شد و این خواسته دیرینه محقق گردید.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اعلام نمود: این ماجرا تنها یک بخش از تلاش ها بود یعنی این که ما فقط این روز را بتوانیم در تقویم رسمی کشور به ثبت برسانیم و شاید بسیاری از اتفاقات دیگری هم افتاد و روزهای دیگری هم مناسبت های دیگری را به خودش گرفت.

جوادی بیان نمود: تلاش ما به جهت اینکه یک روزی را به نام روز مازندران داشته باشیم فقط به این که ۱۴ آبان در تقویم رسمی کشور روز مازندران ثبت گردد به این ختم نشد و نباید هم به همین جا ختم می شد؛ بنابراین بعد از ثبت در تقویم رسمی باید اقداماتی انجام می شد. روز مازندران با تمام سبقه فرهنگی که این استان دارد باید بالاخره به یک نحوی در گستره تاریخی و فرهنگی این استان به منصه ظهور می رسید.

وی اشاره کرد: به همین خاطر، ما با عنایت به عمر کم مدیریتی در استان، تلاش هایی را در زمینه فرهنگ بومی انجام دادیم و علاوه بر کارهای مستمری که شده بود و به شکل عادی و روتین انجام می شد طرح "نوجوان مازنی" را برنامه ریزی کردیم که کار بسیار بزرگی بود.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، اضافه کرد: چندین هزار خانواده باردیگر برگشتند به زبان مازندرانی توجه کردند، در ارتباط با فرهنگ بومی، شاید یکی از اقدامات بی نظیری بود که این کار ما هم تحت عنوان نوجوان مازنی در دوره بنده، پایه ریزی شد. در شورای فرهنگ عمومی کشور با حضور رئیس جمهور و چندین وزیر و معاون وزیر و هم اعضای شورای فرهنگ عمومی، بررسی گردید و آنها هم دیدند که این طرح یک طرح بسیار خوبی است. بنای این نداشتیم که روز مازندران تنها به ۱۴ آبان ختم شود و برای آن برنامه سالانه داشتیم.

جوادی اذعان کرد: اصلا هدف این بود که روز ملی مازندران، مردمی شود، همینطور در ارتباط با گستره فرهنگی ما طرح "شهر برتر فرهنگی" را گذاشتیم که آن هم در جهت روز ملی مازندران بود و به همین دلیل به بخش های مختلف مازندران همچون ورزش، صنعت، کشاورزی و همه ابعادی که می شد مازندران را معرفی نمود، توجه کردیم.

وی با بیان این نکته که واقعا بنای کار ما این بود که در روز ملی مازندران، مردم را محور بدانیم و این هم به لطف خدا تا حد مطلوبی انجام شد؛ اظهار داشت: طرح "استعدادیابی کاتی" هم از دیگر طرح هایی بود که در همین جهت انجام شد که در این طرح هم باز هم فرهنگ بومی و زبان مازندرانی مورد توجه قرار می گرفت.

مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، تصریح کرد: در واقع ما برای هر فصل، برنامه ای داشتیم تا روز مازندران فقط محدود به ۱۴ آبان و یا هفته مازندران نباشد و این بیاید در طول سال، جاری شود و فرهنگ، زبان، سنن، لباس، مذهب و همه داشته های مازندران، مورد توجه و معرفی قرار گیرد.

جوادی افزود: در کنار این اتفاقات هم کارها، فعالیتها و برنامه های دیگری هم انجام شد که ما در طول سال بتوانیم داشته های خودمان را معرفی نماییم و در همان زمانیکه در خردادماه روز مازندران مصوب شد در همان سال در مردادماه ابلاغ گردید، ما در آبان ماه همان سال، "همایش بزرگ نام آوران" را داشتیم که در رشته های مختلف، مازندران چهره های شاخص خودش را معرفی نمود و نشان داد.

وی متذکر شد: مخلص کلام این که استان مازندران، سرمایه های بزرگی دارد و لیاقتش خیلی بیشتر از این ها است که شاید روز مازندران و هفته مازندران بهانه ای شود تا این که به آن چه حق خودش هست، برسد.







منبع:

0.0 / 5
206
1403/08/24
11:14:54
تگهای خبر: برتر , زمینه , شركت , صنعت
این مطلب زارا را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط زارا
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
زارا ZARA

زارا

فروش برند زارا

zarakala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت زارا محفوظ است