حال و هوای رمضان در شهرهای ایران، خوزستان؛ بهبهان
از تهیه ریسمان 100 گره برای دفع چشم زخم تا کله به کم بهبهانی ها در شب های قدر
زارا: مراسم شب های قدرِ ماه مبارک رمضان فرصتی برای شب زنده داری با هدف دعا و نیایش و انجام مناسک خاص خود است. گاهی عمل به این فرایض دینی چنان با فرهنگ عامه، آمیخته شده که رسومی مخصوص به خودرا به وجود آورده است که در کنار تمام شباهت هایی که دارند، در شهرهای مختلف نیز با تفاوت هایی اجرا می شوند.
خیرالله محمدیان - فرهنگیار و پژوهشگر فرهنگ عامه در گفت و گو با ایسنا، درباره ی مراسم ها و رسوم مردم بهبهان (استان خوزستان) در شب های قدر، توضیح داد: مراسم سوگواری و عزاداری، احیا و شب بیداری و قرائت دعای جوشن کبیر و همین طور تهیه و توزیع انواع نذری ها در شب های قدر در بهبهان نیز مانند سایر شهرهای دیگر مرسوم می باشد.
او اضافه کرد: از قدیم زنان بهبهانی در شب های نوزدهم (شب ضربت خوردن حضرت علی (ع)) و شب بیست و یکم (شب شهادت امام علی (ع)) ماه رمضان جمله «صد لعن خدا به ابن ملجم» را ورد زبان داشتند و مردان هم در مساجد، تکیه ها و امامزاده ها مراسم عزاداری شهادت علی ابن ابی طالب (ع) را برگزار می کردند. از گذشته تا حالا به جهت فضیلت خاص این سه شب، مردم به دعا و نماز، خصوصاً خواندن «نماز صد رکعتی» و ذکر و راز و نیاز با معبود خویش مشغول می شوند.
این فرهنگیار و پژوهشگر فرهنگ عامه اضافه کرد: در این نماز که در بعضی مساجد و امامزاده ها بصورت جماعت و به امامت یکی از روحانیون برگزار می شد، جمعیت قابل توجهی از نمازگزاران حاضر می شدند و از فیض و ثواب آن بهره مند می شدند. آنگونه که معمّرین نقل می کنند در گذشته صفوف نمازگزاران برای اقامه ی نماز صد رکعتی در مسجد «سلطان محراب» به امامت مرحوم آیت الله شیخ عبدالهادی مجتهدی بسیار متراکم و زبان زد بود.
او درباره ی رسم دیگر زنان بهبهانی در شب های قدر، بیان کرد: زنان در شب های قدر هنگام خواندن دعای جوشن کبیر و گفتن «الغوث، الغوث» نخ یا ریسمانی را که از قبل تهیه کرده اند، گره می زنند و به آن فوت می کنند. چون این دعا صد بند دارد، صد گره به این ریسمان زده می شود. برخی نیز مقداری قند، نقل و نبات در دست دارند و بعد از خواندن «الغوث» در آنها می دمند. نقل، نبات، قند و نخ گره خورده را برای تبرک و شفا نزد خود نگه می دارند.
محمدیان اظهار داشت: برخی معتقدند که این نخ برای دفع بلا و چشم زخم نافع است و اگر این نخ دور گردن کسی انداخته شود، از گرفتاری، بلا و درد و بیماری در امان می ماند؛ بطورمثال اگر دور گردن دختر دم بختی انداخته شود، بختش باز می شود یا اگر آنرا به گردن بچه ای که گرفتار گلو درد شده بیندازند، بهبود می یابد.
او با اشاره به این که کله پاچه خوری در شب بیست ویکم ماه رمضان در بهبهان مرسوم می باشد، اظهار داشت: از غذاهای سنتی و محبوب کهن سالان بهبهانی در این شب کله پاچه است که آنرا به نیت لعن و نفرین ابن ملجم مرادی، قاتل حضرت علی (ع) می خورند و هنگام خوردن، او را لعن می کنند. گاهی در همین شب، کله پاچه تهیه کرده و به عنوان افطاری به میهمانان روزه دار می دادند. در قدیم بهبهانی ها به این رسم «بیستویکم، کَلّه به کُم: یعنی در شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان باید کلّه پاچه خورد» می گفتند. در بعضی مناطق این رسم را در شب بیست و هفتم اجرا می کردند.
منبع: زارا
این مطلب زارا را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط زارا
نظرات بینندگان در مورد این مطلب